2023. november 29. szerda
Taksony, Brenda
Holnap András, Andor, Endrenapja lesz.

Őszi teendők a kertben

A kert lassan őszi nyugalomba vonul, a kertész ezzel még várhat egy kicsit... ugyan a napok hosszával párhuzamosan a feladatlisták is egyre rövidülnek, azért még van néhány teendő, amelyet érdemes elvégezni, hogy megalapozzuk a nyugodt telet és a következő idény sikerét.

 

Fagyvédelem

Novemberben még lehet néhány szép meleg nap, a borongós, fagyos reggelek azonban csalhatatlanul jelzik: nyakunkon a tél. Hacsak a klímaváltozás nem borítja fel a szokásos menetrendet, ilyentályt érdemes már teljes készültséget tartani:

  • a fagyérzékeny növényeket téli védelemben kell részesíteni;
  • az edényben nevelt mediterrán növényeket be kell költöztetni fagymentes téli szállásukra;
  • a pampafűféléket kontyszerűen össze kell kötözni;
  • a hónyomásra érzékeny örökzöldeket még az első komolyabb havazás előtt össze kell kötözni;
  • az öntözőrendszert gondosan vízteleníteni kell;
  • a locsolótömlőből a vizet ki kell engedni, a kerti vízcsapokat el kell zárni;
  • ezenkívül érdemes előre gondoskodni a hóeltakarításhoz, síkosságmentesítéshez szükséges anyagokról és eszközökről is.

Általános rendrakás

A kert általános rendbetétele során a pázsitról a ráhullott faleveleket és utolsó gyümölcsöket még össze kell gyűjteni - ehhez érdemes lombseprűt venni, lényegesen megkönnyíti a munkát. A már nem használt szerszámokat alapos tisztogatás és a szükséges karbantartás (élezés, olajozás...) elvégzése után érdemes eltenni tavaszig. Az elpusztulni látszó évelőket általában jobb nem bolygatni, a rájuk hulló levelek takarója alatt szépen áttelelnek. Az elfonnyadt részeiket csak tavasszal visszavágva jobb esélyeik vannak a fagyokkal szemben.

Az őszi lombot elégetés helyett jobb helyben felhasználni: a fertőzött gyümölcsfalombot leszámítva komposztálható, vagy a fagyérzékeny növények téli védelmére is hasznosítható.

 

Vendégek a kertben

Hamarosan elő lehet készíteni a madáretetőket. Bár a madarak a hómentes napokon elég eleséget találnak maguknak, páratlanul érdekes megfigyelni őket, ahogy bohókásan tülekednek a magokért... a kisgyermekek pedig a természetről való ismereteiket gyarapíthatják, miközben természetszerető- és védő emberekké válnak. Egy-egy ritka, színpompás madár megpillantása is emlékezetes élmény.

Ha elkezdjük az etetést, ezt illik tavaszig hűségesen folytatni.

 

Készletgazdálkodás

Ahogy évente ajánlott átnézni a házi patikát, ilyenkor jut idő felülvizsgálni a vetőmag-, növényvédőszer- és műtrágya készleteket is. A maradékokat ellenőrizve nézzük meg, meddig használhatóak még fel, mit kell esetleg kiselejtezni, beszerezni.

A növényvédőszerek veszélyes anyagnak minősülnek, a felhasználásukat egészen a megsemmisítésükig rendeletek szabályozzák. Ezek alapján a szer felhasználója felel a szakszerű alkalmazásért és a csomagolóanyag, valamint a lejárt szer ártalmatlanításáért. A termékek biztonsági adatlapján - sok egyéb hasznos adat mellett, mint amilyenek az elsősegélynyújtásra vonatkozó tudnivalók - megtalálhatóak a vegyszer és a csomagolóanyag kezeléséről, ártalmatlanításáról szóló tudnivalók is. A hulladék kódja alapján tájékozódhatunk, hogy hol helyezhető el ez a veszélyes hulladék (ilyen kód pl. a 020108 - veszélyes anyagokat tartalmazó mezőgazdasági vegyi hulladék).

A fel nem használt vegyi anyagot tilos olyan helyen kiönteni, ahol folyókba, tavakba, víztározókba juthat! A növényvédőszerek élővizekbe jutása komoly károkat okoz a halak és a vadon élő állatok számára, közvetve pedig gyermekeink jövőjét mérgezi. Mindenhol a veszélyes anyagokra vonatkozó helyi előírások a mérvadóak, az ilyen hulladéknak helyesen növényvédőszerek tárolására engedélyezett lerakóba, vagy gáztisztítóval felszerelt égetőbe kell kerülnie.

Forrás: Kert ami szép

Utoljára frissítve: 2013. október 06., vasárnap 23:40

Facebook - Kövess minket