2024. április 28. vasárnap
Valéria, Nimród
Holnap Péternapja lesz.

Irány Japán! - A Catrumos Szalay Berta VB kvótát szerzett EB bronzzal

Castrumosok Debrecenben Castrumosok Debrecenben

A Világbajnokságra készül Japánba a Castrumos Szalay Berta októberben. A debreceni Shinkyokushin Karate Európa Bajnokságon kivívott bronzérmével megszerezte az indulási jogot, a négy évente megrendezésre kerülő súlycsoport nélküli Shinkyokushin Karate Világbajnokságra.

 Németh Virág harcba indul - Szücs Hanna még várakozikNémeth Virág harcba indul - Szücs Hanna még várakozik20 nemzet, 600 versenyzője vett részt a két napos U16-U18-U20 és Női Open Shinkyokushin Karate Európa bajnokságon, ahol a Castrum SC Kapuvár három női versenyzőjével képviselte városunkat.

A pénteki napon az orvosi vizsgálatok zajlottak, majd szombaton délelőtt megkezdődtek, a KATA (formagyakorlat) versenyek, illetve az U16-os küzdelmek.

Németh Virág és Szücs Hanna az U16-os korcsoportban igyekeztek a dobogó felé. Sajnos a népes, erős mezőnyben Virág a legjobb 16 közt, míg Hanna a legjobb 8 közé verekedte be magát. A fiataloknak most még nem sikerült dobogóra állniuk, de remek tapasztalatszerzés volt a jövőre nézve.

Vasárnap Szalay Bertáért szurkolhattak a kapuváriak

Szalay Berta, Svédországban (2023.április 1.) bronzérmet harcolt ki az Európa bajnokságon, felnőtt -65 kg-os kategóriában. Most a felnőtt női súlycsoport nélküli (Open) kategóriában igyekezett a dobogó felé.

A versenynek hatalmas volt a tétje, mert itt osztották ki az októberi tokyói Világbajnokság még szabad indulási kvótáit.

28 női versenyző vívta küzdelmeit. A súly nem számított. A 65 kg-os versenyző ugyanúgy kaphatott 80 kg-os ellenfelet, mint egy 90 kg-os. 8 remek litván harcos volt az indulók közt, ebből Berta hárommal küzdött meg. A kettes Tatamin csak a VB indulási jogokért harcltak a hölgyek, így elég pörgős volt a verseny. A castrumos harcos kontaktlencséjét az első küzdelme során litván ellenfelle kiütötte, így félig "vakon" fejezte be, és győzte le ellenfelét.

Berta mosolyogva küzd litván riválisávalBerta mosolyogva küzd litván riválisával


Mivel nem volt tartalék kontaktlencse, és szemüvegben nem igazán lehet küzdeni, így a következő csatákat már csak homályosan látva vívta a kapuvári versenyző. Ennek ellenére ügyesen alkalmazta az edzéseken begyakorolt technikákat, és végül az Open Kategória bronzérmeseként indulási jogot is szerzett az októberi Tokyói Súlycsoport Nélküli Világbajnokságra, ahol a világ legjobb 64 női versenyzője méri majd össze tudását.

Bronzérmes a Castrumos versenyzőBronzérmes a Castrumos versenyző

Korábbi Japán sikerek

2007-ben a nyíregyházi Szövetes Veronika, majd 2015-ben a soproni dr. Szepesi Csenge lett Világbajnok Tokyóban.
Szintén sikereket értek el a Dream Cup Japán legnagyobb utánpótlás versenyén előbb a nyíregyházi Rózsa Gábor, majd pedig a kapuvári castrumos harcos Pantelics Bence szerzett bronzérmet Japánban. 2007 ben Bak Sándor a felnőtt férfiak mezőnyében indult és a Világbajnokság legjobb 64 versenyzője közt végzett.

108 nap felkészülés

Berta egy rövid pihenőt kapott az Európa Bajnokság után, majd elkezdődik a felkészülés a világbanokságra, mely 2023.október 14-15. n kerül megrendezésre a Tokyo Dome-ban Japánban. A felkészülésében a győri judó edző Gyimes Nikolett és a siklósi dr. Pápai István a Damashi karate klub vezetője segítik majd Sensei Pantelics Pétert, hogy Berta a legjobb formában léphessen majd tatamira a világversenyen.

Berta edzoiTeamEdzői Team: Pantelics Péter - Szalay Berta - dr. Pápai István és Gyimes Nikoletta

Ez az edzői teamünk remekül dolgozott össze. Berta Pécsen jár egyetemre, így olyankor a siklósi Damashi dojoban, Pápai mester felügyeli a munkát. Gyimes Nikolett pedig az állóképességi, és erő edzéseket koordinálja. Eddig minden versenyzőmet magam készítettem. Először szokatlan volt ez a "távmunka", és kicsit tartottam tőle. De hála a POLAR rendszernek, és modern technikának, remekül sikerült a csapat munka. 108 napunk van a versenyig, szerencsére itt a teljes nyár, és majd az egyetemen egyéni tanrendet kérünk számára, hogy a legjobb formában utazhassunk Japánba.

Az egyesületet folyamatosan támogatja a FullSopron Kft, a Kapulan Kft a KapuMH Kft. reméljük továbbra is mögöttünk állnak, és segítik a kiutazásunkat Japánba. Ai viszont biztos, hogy szükségünk lesz még támogatókra, mert ezt a Világbajnoki "túrát" a Castrum költségvetése nem fogja elbírni.
- tudatta Sensei Pantelics Péter a Castrum elnöke

Bertának sikeres felkészülést, a Castrumnak pedig sok támogatót kívánunk!

Kapcsolódó elemek

Facebook - Kövess minket